Osteopathie voor baby's
Baby's
Net zoals bij volwassenen kunnen bij baby’s ook fysieke ongemakken ontstaan door verminderde beweeglijkheid in weefsels. Dit kan zijn ontstaan tijdens een (moeizame) bevalling, lang vastzitten in het geboortekanaal, een afwijkende ligging in de baarmoeder, na een vacuümverlossing enzovoorts. De fysieke ongemakken kunnen een breed scala aan klachten voorzaken zoals onrust, overstrekken, krampjes, obstipatie enzovoorts. Dit kan veel huilen tot gevolg hebben, soms met en soms zonder voorkeurshouding.
Dat klachten zoals krampjes en reflux te maken hebben met spanning in de nek is volgens de osteopathie te verklaren vanuit onder andere de bezenuwing van het maagdarmstelsel via de nervus vagus. Deze loopt via de schedelbasis, de nek, borstkas en middenrifje hiernaartoe. Als er tijdens de persfase veel druk op de nek van de baby komt, kan daar spanning ontstaan wat voor een overprikkeling kan zorgen van de darmen, maag etc.
Uiteraard kunnen klachten als krampjes, reflux en huilen ook een andere medische oorzaak hebben. Het is daarom verstandig om hier ook mee naar de huisarts te gaan. Een osteopaat is uitgebreid opgeleid om te herkennen wanneer een behandeling van een osteopaat geïndiceerd is, of dat eerst doorverwijzing naar huisarts of kinderarts nodig is.
Wanneer ga je met je baby naar een osteopaat?
Als je het gevoel hebt dat de baby fysieke klachten heeft als gevolg van de bevalling, is dit goed te beoordelen door een osteopaat. Osteopathie kan helpen bij de volgende klachten:
- Veel huilen (huilbaby)
- overstrekken/KISS-syndroom
- Darmkrampjes/winderigheid
- Voorkeurshouding (in samenwerking met kinderfysiotherapeut)
- Reflux
- Niet goed kunnen zuigen/slikken
- Slecht slapen (moeilijk in slaap komen, snel wakker)
- Onrust
- Obstipatie
Mocht u twijfelen over de klachten van uw baby en of de osteopaat hierbij kan helpen, neem dan gerust contact op!
Bekijk ook indicaties voor volwassenen, sporters, preventie en long-COVID.